16 juli 2011 Feest in Moraira

Morayra, 16 en 17 juli 2011

Na een uitgebreid ontbijt, koffie op de Club Nautico, bezoek aan de supermarkt, aanschaf van onderdelen voor de motor bij de plaatselijke Volvo-Penta dealer, varen we om half twee 's middags uit voor de 12,5 NM naar Morayra. André Gelderblom had ons geadviseerd om daar vooral naar toe te gaan en dat bleek niet onterecht. Met een Z-wind van 4 Bf zijn we onder alleen grootzeil en yankee in minder dan twee uur voor de haven. Er staat buiten een flinke swell uit het zuiden en we maken ons enige zorgen of we tegen de steile kust in de haven wel een rustige ligplaats zullen vinden. Onze vrees blijkt ongegrond. Met de hulp van vier (!) marineros vinden we een prachtig plekje aan de aan de Noordzijde gelegen Muelle Aubrique. Het water in de haven is zo kalm als wat en de Z wind houdt ons helemaal vrij van piepende stootwillen en knarsende landvasten. De dame in het havenkantoor merkt op dat we geluk hebben, want we hebben de laatste vrije ligplaats. Vanavond begint de feestweek in Morayra met de processie ter ere van de zegening op zee van het beeld van de heilige Carmen, beschermvrouwe van vissers en zeelui. We blijken frontloge te liggen.

Het programma van de feestweek van Morayra begint met:
Patronales en Moraira ; Semana alrededor del 15 y 16 - del 08 al 23 de Julio de 2011: "Nuestra Señora de los Desamparados" y "Virgen del Carmen". Verbenas, procesiones (destacan la procesión marítima del día 16 , seguida con especial fervor por todos los marineros y visitantes) así como los fuegos artificiales acuáticos y "Els bous a la mar".


Ruwweg vertaald:
Feestweek in Moraira 16 tot 23 juli 2011: "Onze Lieve Vrouw van de daklozen" en "Virgen del Carmen". Festivals, processies (speciaal de processie op zee op 16 juli, die gevolgd wordt door enthousiaste watersporters en andere bezoekers), tevens vuurwerk op zee en "Els Bous a la Mar".





En wij waren er bij. Kijk maar naar de video.

Het vuurwerk staat niet op de video. Te donker weet je. Maar zo´n spektakel hebben wij zelden gezien! Niet alleen het vuurwerk is uitbundig en groots.  Ook het muziekfestival op het plein aan het strand (pal naast de haven), mag er zijn. De muziek zwijgt pas om 04:00 AM.

Hoewel we eigenlijk van plan waren om de volgend dag naar Ibiza te varen, besloten we toch nog een dag langer in Morayra te blijven. Behalve door de bijzondere voorafgaande avond, werd dat ook ingegeven door de dame op het haven kantoor die ons vertelde dat er die dag veel wind zou staan op weg naar Ibiza. Die harde wind bleef echter geheel uit en het weer bleef prachtig. Angèle en Frouk genieten van deze "vrije dag" met veel winkelen en terraswerk in deze gezellige stad. Michiel gebruikt onze ligplaats langszij de kade om de in Cartagena gerepareerde zwemtrap weer op de spiegel van de Pas de Deux te installeren. Tevens de waterlijn en het onderwaterschip (met bril en snorkel) geïnspecteerd. Het valt geweldig mee. Er is vrijwel geen aangroei. De onderwaterverf is kennelijk nog voldoende actief, ondanks de periode van ruim een maand op het droge in Rota. Morgen zal de wind weliswaar schuin van voren komen, maar heel licht zijn. Een prettig vooruitzicht voor de ruim 60 mijl die ons nog van de Balearen scheiden. Maar dat zal heel anders uitpakken.

Angéle, Frouk en Michiel