Mahón op Menorca

27 juli 2011, 17:00 uur

We staan op het punt om uit te varen voor onze oversteek van 260 mijl naar Calvi op Corsica. Vandaag zijn we in Mahón gebleven, omdat het vannacht is gaan regenen en dat heeft het vrijwel onophoudelijk gedaan tot vanmiddag. Middels de weerberichten waren we daar op voorbereid, dus vanochtend was het uitslapen geblazen met het geluid van de kletterend regen op het dek.

Weer eens een totale weersomslag, na een prachtige zeildag gisteren van Ciutadella naar Mahón. Aanvankelijk leek de wind zich te gaan zetten in het ZO, met als gevolg dat we weer zouden moeten kruisen tegen de wind op, maar onder de nadering van het front dat ons vandaag zoveel regen zou brengen, ruimde (!) de wind en met een knik in de schoot denderden we langs de Zuidkust (die heel erg mooi is) van Menorca.

Was Ciutadella al aansprekend, Mahón spreekt nog meer tot de verbeelding. Ook aan een diepe fjord die in het eiland snijdt, maar veel groter. We meerden af in de Marina Deportiva de Menorca, die ruim drie mijl diep het land in ligt. Door onze snelle tocht, lagen we om 17:00 uur afgemeerd, ingeklaard (dat moet in iedere haven steeds opnieuw) en met opgeruimde boot. We hadden weliswaar onderweg twee forse regenbuien met een onweersklappen te verwerken gekregen, maar de avond zag er rustig uit en de havenmeester informeerde ons dat die avond alle winkels in de stad tot 11:00 uur open zouden blijven ter gelegenheid van het muziekfestival dat overal in de straten en op de pleinen van Mahón wordt gehouden.

We liepen weer door een inspirerend mooie oude stad, hoog bovenop de oevers van de fjord gebouwd met prachtige vergezichten door de baai. Bij donker worden vonden we een, door een engelsman gerunde, tapas bar. Hij had de uitstraling van een oud geworden hippie. Hij was bezeten van sociaal maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Klaagde dat het tegenwoordige toeristenvolk daar kennelijk geen boodschap aan heeft, maar kon wel heel goed koken. Op het terras van de deze tapas bar, troffen we nog een Nederlander die er zijn beroep van heeft gemaakt, om de catering en buttlerdiensten voor de super jachten van de rijken van deze wereld, te verzorgen. Menorca is een eiland met veel bijzondere, soms eigenzinnige, maar ook gezellige mensen.

Na onze tapas maaltijd liepen we terug naar hoog in de stad waar we hadden gezien dat er een podium werd opgebouwd voor de muziekvoorstelling later die avond. Ondanks dat het inmiddels al 11:00 uur was liep de voorstelling nog volop door. We maakten het optreden mee van het Spaanse evenbeeld van Caro Emerald, met hetzelfde repertoir. Ze kreeg het publiek op de banken en swingend voor het podium. Frouk maakte er een filmpje van.

We zijn nu klaar voor ons vertrek. We denken er 48 uur over te gaan doen. Daarna melden we ons weer.

Michiel en Frouk

NB. De foto's van onze belevenissen in Ciutadella en Mahón staan ook al op de website. Klik daarvoor op de button van het foto album "Balearen" aan de linkerkant van het beeldscherm onderaan.