Bonifacio

Zondag 7 augustus

De dag waarop er een heleboel dingen goed gingen en ook een paar niet.
Eerst het slechte nieuws:
1. Twee dagen geleden hadden we gebeld met de haven in Bonifacio om een ligplaats te reserveren; dat kon niet en hoefde ook niet want voor een boot van 11 meter zou er zeker plaats zijn, mits we niet later dan 4 uur 's middags er zouden zijn. We waren er al om 2 uur en kregen op buitengewoon botte manier (telefoon op de haak gooien enzo) nul op het rekest. Geen plaats, bekijk het maar en alternatieven zijn er niet binnen 15 mijl afstand.
2. We vonden wel een alternatief. Bonifacio ligt in een lange smalle fjord. Als je binnenkomt, wat zeer spectaculair is, is er aan BB een soort canyon, met ogen aan de wand en kettingen die op de bodem verankerd zijn. We vonden daar een vrije ring tussen een Italiaan en een Fransman. Fransen hebben veel vrienden die naast elkaar willen liggen in een ruimte waar dat niet kan. Gevolg was, terwijl de derde Fransman zich ertussen aan het persen was, dat wij op de rotsen werden geduwd. Ons verzoek, om op te schuiven/afstand ruimte te bewaren, werd totaal genegeerd en wij konden opnieuw beginnen. Recht tegenover ons ging een ander schip weg en daar lagen we verder ongestoord, maar we waren inmiddels wel drie uur bezig.
3. Het weerbericht krijgt alarmerende trekjes. Morgen aan de Oost kant van Sardinië Sirocco en daarna drie dagen Mistral met windkracht 8 of meer uit het Westen in de straat van Bonifacio. Mogelijk was dat ook de reden dat het zo druk werd in de haven. Niemand wilde op zijn eigen anker buiten overnachten.
4. Het wifi-signaal in Bonifacio doet het niet en jullie hebben dus weer geen foto's te zien gekregen.

Nu het goede nieuws:
1. Wouter trakteerde vanwege zijn verjaardag op prachtig Corsicaans eten in de Cantina Doria in de Rue Doria hoog boven in de oude Citadel van Bonifacio. Het verjaardag-vieren ging later aan boord nog verder met champagne (verjaarskado van Michiel).
2. Onze afmeerplaats bood ons wel een prachtig uitzicht op de citadel.
3. We maakten een fantastische wandeling door Bonifacio, wat o.m. inhoudt dat je een kilometer lange steile trap naar de stadspoort van de citadel omhoog loopt, langs alle verdedigingswerken klautert en aan het einde van de dag ook weer omlaag.

4. We loungden in een van de bars aan de kade in luie banken met zachte jazzmuziek op de achtergrond en het zeer drukke maritieme leven in de haven als decor.
5. Bonifacio is geweldig. Een oude fortificatie aan de
Straat van Bonifacio, die verscholen in een lange fjord
met steile wanden met een indrukwekkende citadel met smalle straatjes, trappetjes, op verschillende niveaus gelegen pleintjes, winkeltjes, boutiques, galeries, terrasjes, straatmuzikanten en schitterende uitzichten aan alle kanten: door de fjord, op onze eigen boot in de canyon, over zee naar Sardinië, de superjachten aan de kade in het stadje. Het krioelt er van de mensen, alles zeer ontspannen en aangenaam.
6. Het weerbericht geeft ons voor de dag van morgen nog net een window om met de toenemende Westenwind door de straat te komen en voordat de shit in de Mistral ventilator valt zijn we aan de aan de relatief veilige Oostkant van Sardinië.
7. We deden inkopen om onze voorraden aan te vullen in een popperig supermarktje. De boodschappen in de waterdichte rugzak bleven aan de ketting in de bijboot en werden niet wederrechtelijk door een ander meegenomen. Het motortje deed het op de heenweg, maar op de terugweg brak (weer eens) de breekpen in de schroef, maar we hebben ook riempjes en in het vervangen van breekpennen zijn we geoefend.

7 tegen 4 dus; We hebben gewonnen!

Morgen naar Sardinië.

Mrichiel, Frouk en Wouter