Vonitsa

13 september 2011

Vandaag zullen we echt het binnenland van Griekenland in varen. Vanochtend met heel weinig wind om 08:00 uur vertrokken uit de Mogonissi Baai op Paxos. Om goed wakker te worden, wel eerst een rondje om de boot gezwommen. Aanvankelijk motorzeilen over een volkomen vlakke zee.  Later draait de wind en kunnen we een stuk zeilen, weliswaar niet hard, maar we hebben vandaag tijd zat. Voor Preveza moeten we via een smalle gebaggerde geul, de Kolpos Amfrakikos in varen. Een lagune die ongeveer zo groot is als het Markermeer, maar met uitzondering van de straat van Cleopatra bij Preveza, geheel door land omsloten is. De bergen en heuvels om deze golf geven een onherbergzame indruk, maar aan de Zuid oever ligt Vònitsa met boven op de heuvel bij het stadje een groot kasteel, gebouwd door de Venetianen, in hun glorie tijd. De Venetiërs bouwden hun kasteel op de fundamenten van een voormalig Byzanthijns fort.

We hebben een bestemming gekozen, die de bareboat charters, nog niet ontdekt hebben en we vinden een prachtig plaatsje (anker voor, kont aan de wal), in een half lege haven, naast een Oostenrijker en een Nieuw Zeelander, die ons helpen bij het aannemen van onze achterlijnen. Vònitsa heeft een uitstraling van gezelligheid en vriendelijkheid. Het kasteel is weliswaar op slot, maar de ketting hangt zo los, dat je gewoon naar binnen kunt. Het is inderdaad een groot kasteel dat de gehele baai voor het stadje (Ormòs Vònitsa) overziet.
Het loopt tegen zonsondergang en het spel van de kleuren van het avondlicht, op de omgeving en het kasteel zelf, is prachtig. Weer een mooie plek bezocht, dit maal dankzij Fred Duin, die deze uithoek een paar jaar geleden met Samatha heeft ontdekt.

Morgen gaan we naar Levkas, terug naar het grote Griekse watersport gebeuren in deze mooie oude stad. Alles ademt hier cultuur en historie.

Jan en Michiel