Galaxidhi

20 september 2011

Vannacht heeft de instabiliteit ruim toegeslagen in Griekenland. Lagedruk gebieden, fronten, veel bewolking en veel, héél véél, regen. Vannacht begon het met een dikke onweersbui boven Lepanto. Wind 180 graden gedraaid, dus uit bed om de achterlijnen op te vieren en de ankers voorop aan te halen. Wat een goed besluit om twee ankers te leggen. We liggen nu op lager wal met een middeleeuwse stenen drempel kort achter ons roer. Het gaat allemaal goed, maar anker op is nu een uitdaging. Anker # 1 zit hard in de grond, maar dat is midden in de haven, maar anker # 2 ligt onder een vissersbootje, dat 's avonds nog  weg is geweest. Quod erat demonstrandum: Ankers gekruist. Een vlagerige wind die ons dwars op alle andere visbootjes dreigt te blazen. Met veel geduld, netjes manoeuvreren op de schroef en de pikhaak van de Tempes Fugit, komen we zonder verder iets te raken vrij.

Het weer wordt er niet beter op, dikke wolken, weerlicht en bliksem, beloven ons veel water en wind. Dat klopt maar gedeeltelijk, want de zware wind blijft uit. De regen daarentegen valt met bakken. En, ............het is niet meer zo warm, dus lekker oliegoed aan, kopje koffie er bij. Het lijkt net alsof we zomer in Holland hebben.

We gaan naar Galaxidhi. noordkant van de Golf van Corinthië ongeveer halverwege Patras en Corinthië. Als je een paar dagen geleden mij met een pistool op de borst had gevraagd waar Galaxodhi ligt, dan was het slecht met mij afgelopen. Maar een potlood aantekening in één van de boeken die we van Fred Duin (S/V Samantha) mochten lenen zet ons op scherp. En terecht. Het is hier echt leuk. Nieuwe kade, gratis walstroom, gratis water een havenmeester, die alleen komt vragen of je het naar je zin hebt en Wifi uit de kroeg op de kade. Ook een prachtig Maritiem museum. Als je ooit in de buurt komt en je bent maar een beetje geïnteresseerd in maritieme geschiedenis, dan moet je hier naar toe. Het stadje zelf is ook de moeite waard. Alles heeft hier een eigen winkeltje, het ene pandje nog pittoresker dan het ander. Alle interieuren zijn bruin van gebruik en ouderdom, maar ze hebben hier alles. In vroeger jaren één van de belangrijkste Maritieme centra van Griekenland met een eigen vloot van duizenden schepen. In de 18e eeuw werden er op de scheepswerven van Galxidhi meer dan 60 grote schepen per jaar gebouwd. Een stad met overlevings drang. In de 19e eeuw verwoestten de Turken de stad binnen 15 jaar maar liefst drie maal en ze pikten de hele vloot in. Maar op fundamenten kun je opnieuw bouwen.

Rod Heikel schrijft in zijn Greek Waters Pilot "......, this harbour is one of the most pleasing in the Gulf of Corinth". Wij weten nu dat hij gelijk heeft. Hier vlak bij ligt Delphi, maar we hebben het orakel niet nodig. Morgen regent en waait het nog, Daarna wordt het weer mooi.

Wij gaan morgen naar de stad Corinthië en daar zullen we om een doorvaart van het kanaal van Corinthië vragen. 4 mijl lang, 25 meter breed en de oevers zijn 70+ meter hoog.

Spannend!

Jan en Michiel