Salamis eiland

26 en 27 september 2011

Het blijft maar hard uit het Noorden waaien in Griekenland. In de Aegeïsche zee ten Oosten van ons zelfs windkracht 8. Bij ons gemiddeld 5 met uitschieters naar 6, maar over een betrekkelijk vlakke zee. Ondanks dat het er al eigenlijk te laat in het seizoen voor is, krijgen we toch de volle laag van de Meltemi. Dit is de harde Noordelijke wind die in Griekenland, met name in de zomer maanden, waait tussen de lage druk boven Zuid Azië (Pakistan) en de hoge druk boven de Azoren, die de W-lijke Middellandse zee beïnvloedt. Normaal gesproken neemt het effect van de Meltemi wind rond deze tijd van het jaar af, maar nu nog even niet.

We varen een stevig stuk aan de wind, waarbij Jan zich bekwaamt in het, hoog aan de wind, hard varen met de Pas de Deux. Hoe dichter we bij het vasteland van Griekenland komen, hoe wispelturiger de wind wordt, zowel qua richting, als qua vlagerigheid. Eenmaal in de Ormos Salamis (Ormos = baai) moeten de zeilen er af en doen we de laatste mijlen op de motor terwijl de valwinden van de heuvels voor ons, naar benden komen denderen.

Salamis is een grote haven met een kade die voor ons diep genoeg is, maar die pal op de wind ligt. We zijn anderhalf uur bezig, voordat we eindelijk een beetje behoorlijk liggen. Maar dan hebben we ook twee ankers vooruit en twee 40 mm trossen achteruit op de wal. Maar we liggen en de wind waait, althans in de valwinden, somtijds met een kracht van 30+ knopen.

Onze watermaker man meldt dat hij in de middag van 27 sept de boel komt installeren. Maar ........, dit is Griekenland en om 5 uur stuurt hij zijn knecht met de mededeling dat hij pas morgenochtend om 9 uur zal komen. We zijn benieuwd. Ondertussen hadden wij ons er al op in gesteld, dat het wel eens anders zou kunnen lopen. We hadden een eigen programma zoals kleine reparaties, schoonmaak klusjes, RVS poetsen, nieuw vaarplan maken, opruimen, de administratie bijwerken, lunch maken, eten koken enz. enz.

Morgen willen we een stukje naar het Zuiden varen. Zal het dan nog steeds windkracht 7 waaien? Het is met de wind mee en het haventje waar we morgen naar toe willen ligt achter een landtong die het beschermt tegen wind en golven.

Tot dan.

Jan en Michiel