Argolikos Golf

2 - 4 oktober 2011

Terwijl ik schrijf zeilen we op een WNW windje van 2 Bf onder Genaker van Navplion, aan de N-kant van de Golf naar het eiland Spetsai in het Zuiden. Het is de 3e dag dat we met z'n vieren aan boord zijn en we hebben al veel mee gemaakt.

Zondag ochtend vroeg zwaaien we eerst Frank en Hetty uit op hun tocht naar Kilada. Na ons ontbijt en een wandeling door en over Porós (veel trappen) drinken eerst nog koffie met de anderen in het Yacht Café aan de kade en om 12:00 varen de Pas de Deux en de Farside XL tegelijk weg uit Porós. Als we vertrekken is het heel lekker weer met een matige wind uit het NO-en. Het zijn de laatste zuchten van de Meltemi die ons twee weken heeft bezig gehouden. Helaas, blijft het weer vandaag niet mooi. Boven de Peloponnesos wordt de lucht onstabiel en we zien de onweerswolken, die er volgens de weerberichten niet zouden zijn, naar ons toe drijven. De wind draait. Gennaker moet er af en 10 minuten later zitten we in de hoos regen met een paar donderklappen en bijbehorende valwinden uit de heuvels ten N van ons. Het duurt niet lang, maar in Griekenland is de zomer  voorbij. Althans, aan de enorme hitte overdag is een einde gekomen. Als we Ermioni aanlopen is het alweer helemaal rustig, de restaurant houders staan met bezems het regenwater van de straten te vegen en we vinden een mooi plekje aan de kade. Ermioni is een vissersdorp, dat nog niet ten prooi is gevallen aan het massa toerisme. We maken een wandeling door het stadje die eindigt in het oudste, zeggen de uitbater en de tekst in het menu, restaurant van de Pelopennesos, Tevarna Genosses aan de haven.

Voor de maandag hebben we een dubbele agenda. We willen zwemmen in  Porto Kheli en we willen daarna naar Navplion om daar aan de kade te overnachten. Porto Kheli is een vrijwel geheel door land omsloten baai, met azuurblauw water. Aan de oevers staan een paar grote resorts en er liggen veel superjachten voor anker. Een plek voor de rijken. Maar, daar komen wij niet voor. Wij liggen in een kleine baai op zij, waar we zwemmen en lunchen en ook de waterlijn en het onderwaterschip wordt van groene aanslag ontdaan. Het moet er wel een beetje netjes uit blijven zien. Porto Kheli is leuk, maar we willen verder en om 14:30 gaat het anker weer op. De wind is nog steeds NO en we gaan deels onder zeil, en als de wind achter de hoge kust weg valt, deels op de motor, de laatste 20 mijl naar Navplion. Bij het laatste licht vinden we een prachtige plek aan de kade. We liggen langszij en hebben dus geen anker nodig. We vergisten ons eerst door met een anker voor en onze spiegel naar achteren voor een hotel te gaan liggen. Wat overal elders mag, kan in Navplion kennelijk niet. We zijn er inmiddels erg handig in en het deert ons dus niet. Jan heeft een mooie pasta maaltijd gekookt. Glaasje wijn er bij en de Capuccino Freddo in de stad. Navplion is veel groter dan we dachten en het is er leuk, echt leuk dus. Heel veel te beleven. Veel cafeetjes, koffiebars, restaurants en de stad  is mooi. Heel veel oude, majestueuze gebouwen, knots dikke en grote olijfbomen op de pleinen en een machtig groot fort op een rots 220 m hoog boven de stad. Dat wordt ons eerste doel voor de volgende ochtend.

Vanochtend langs een bloed steile, naar zeggen 900 treden lange trap, die eigenlijk een aaneenschakeling is van oude stenen trappen, omhoog. Het fort is indrukwekkend, de uitzichten zij groots en het avontuur is mooi. We raken elkaar tussen de muren, poorten, grachten, bastions, enzovoort, kwijt, maar om 11:00 uur is iedereen weer aan boord. Het weer is prachtig, beetje weinig wind, maar we kunnen toch stukken zeilen van de 25 mijl die we naar het eiland Spetsai varen. Morgen meer.


Wendelien, Mariska, Michiel en Jan