Tinós

14 oktober 2011

We vertrekken al vroeg want we willen ruim 36 mijl naar Tinós zo veel mogelijk onder zeil afleggen. Het wordt een prachtige zeildag, weinig wind uit allerlei verschillende richtingen, maar zo is nu eenmaal het zeilen in Griekenland, dat hebben we inmiddels wel geleerd. Alle denkbare zeilconfiguraties komen er aan te pas en om half vijf 's middags meren we af aan de kade van het centrale plein van Tinós. Behalve een grote Franse catamaran liggen er geen andere boten en we hebben alle ruimte. Vanuit de kuip kijken we op de weg die omhoog loopt naar de basiliek bij het klooster boven op de heuvel waar het plaatsje tegenaan ligt. De pelgrims kruipen deze ca. 1 km lange straat op hun knieën omhoog om daarna de zegen in de kerk boven te ontvangen. De moderne basiliek is een bedevaartplaats en is gewijd aan aan de wonderen van het icoon van "Our Lady of Good Tidings" dat in 1822 werd ontdekt. Jaarlijks komen duizenden zieken en gehandicapten naar Tinós om genezing te zoeken. Tinós is het Lourdes van de Grieks Orthodoxe gelovigen.

Langs de straat naar boven is een speciaal pad aangelegd, dat met een tapijt is bekleed en afgezet met oranje pilonnen, om de naar boven kruipende bedevaarders voor het langs rijdende verkeer te behoeden. Wij gebruiken gewoon onze eigen "benenwagen" om naar boven te gaan. In de kerk is een godsdienstoefening gaande, die we voor een deel  mee maken. Het Gregoriaanse gezang wordt ook door luidsprekers in de directe omgeving van de basiliek te horen gebracht. Binnen is het live mee te maken. Begrijpen doen we er niet veel van, maar het is een indrukwekkende ervaring. Terug naar beneden lopen we langs een andere straat, waarin honderden stalletjes en winkeltjes zijn die souvenirs verkopen voor de bedevaarders.

Je ontkomt niet aan de grote indruk die dit bedevaart stadje achterlaat.

Jan en Michiel