Loutra op Nisos Kithnos

13 oktober 2011

Als we 's ochtends wakker worden is er van de onrust, eerder in de nacht, niets meer over. Het is heel mooi weer, en bladstil. We halen de zeilen niet eens onder de kleedjes vandaan en varen de 26 mijl naar Nisos Kithnos (Nisos = eiland) op de motor. Kithnos is leuk. Mooi aangelegde kade, met walstroom, met drinkwater (wat we nu niet meer nodig hebben, want de watermaker werkt weer als een trein). Warm water bron aan de overkant op het strand. Het water is zo warm dat je in de watergang waar langs het water naar beneden komt maar kort kunt blijven staan. Aan het einde van deze watergang is een poel waarin het lekker is om te liggen, maar te ondiep om in te kunnen zwemmen en daarna loopt het gewoon in zee. De Cycladen zijn vulkanisch. Het bewijs komt op o.a. op Kithnos uit de grond.

s Avonds drinken we koffie bij Maria Lachanou in haar restaurant XEROLITHA. De waardin zelf komt bij ons aan tafel zitten. Zij spreekt uitstekend Engels en is nieuwsgierig naar onze wederwaardigheden en achtergrond. Zij probeert daarmee ook een heel vervelende Oostenrijker, van extreem rechtse politieke signatuur, van zich af te schudden. De man heeft zijn gecharterde boot, in de storm van een paar dagen geleden, verspeeld en hangt hier nu doelloos rond. De man is inderdaad "bad news". Maria daarentegen is zeer  aangenaam gezelschap. Ze schrijft een toeristische route voor ons op, voor als we in de komende dagen op Tinós en Syros zijn. Zij blijkt een cosmopolitische vrouw te zijn, die jarenlang in New York woonde, veel in Rusland is geweest en ook op veel van de bestemmingen, waar de Pas de Deux de afgelopen jaren was, is geweest. We hebben elkaar veel te vertellen.

Zij is zelf Griekse en had haar restaurant hier in Loutra verpacht, maar dat is misgelopen. Ze heeft haar pachter er een paar weken geleden met een rechtszaak uit weten te werken en probeert nu uit de puinhoop die deze heeft achter gelaten weer een bedrijf op te bouwen. Deze bijzondere avond eindigt met een Griekse warme grog, Rakomelo, die zij speciaal voor ons in de keuken laat maken. We krijgen ook het recept van haar, met alle ingrediënten en de bereidingswijze, zodat we het ook zelf kunnen maken. Een bijzondere herinnering aan een bijzondere avond. Restaurant - Café - Bar XEROLITHA verdient een plekje in onze eigen galerie van Leuke Plekjes.

Morgen naar het bedevaartsoord Tinós op het eiland met dezelfde naam.

Jan en Michiel