De storm is voorbij

11 april 2012, Aliverion aan het Evya Channel
28 gr 23,7' Noord & 024 gr 02,6' Oost

De beschutting van het Evya channel die we in Nea Marmari hebben gekregen, was achteraf gezien zeer betrekkelijk. Vooral jl. maandag nacht ging het er wild aan toe. Een diep en heftig storm front trok over ons heen met windsnelheden op zee tot windkracht 8 bft. Wij kregen die storm niet maar wel de bijbehorende regen die in bakken naar beneden kwam. Maar het ergste voor ons waren de valwinden die over de begen van Evya heen in onze "veilige haven" naar beneden kwamen. Onze schade beperkte zich uit eindelijk tot één gebroken landvast, maar geslapen hebben we die nacht niet echt. De Pas de Deux danste als een wild geworden paard, rukte aan de lijnen en dreunde op de stootkussens die ons van de betonnen kade afhielden. Midden in de nacht toch naar dek omdat de stoot kussens niet hoog genoeg hingen en de voetlijst een paar maal, niet hard maar wel hoorbaar, de kant raakte. Ook alle landvasten en de springen verdubbeld. Dat bleek dus geen overbodige maatregel te zijn, omdat één van de landvasten gewoon in tweeën werd gerukt. Pas in de loop van de dinsdag werd het iets rustiger. Weliswaar nog steeds valwinden van 30 à 40 knopen windsnelheid over dek, maar de boot lag safe.

Nea Marmaris bleek toch een aardig stadje te zijn. Onze persoonlijke vaste ankerplaats was in het internet café op 200 m van de ligplaats van de boot. De uitbater en zijn vrouw  waren gastvrij en behulpzaam met hun internet service. Leuke mensen, jammer dat ze het moeten opgeven, want door de crisis in Griekenland is hun seizoen nu beperkt tot anderhalve maand in een heel jaar en daar kan de schoorsteen niet van roken. Hun café wordt verkocht. We zeiden nog tegen hen dat zo'n tent als die van hen het goed zou doen in bijv. Amsterdam. Nadat de meteorologische ellende aan het einde van dinsdag enigszins over was, vonden we, op aanwijzing van onze internet café vrienden een geweldig souflaki restaurant in één van de achteraf straatjes van Nea Marmari. Gelukkig sprak een van de gasten een klein beetje Engels. We maakten verder met handgebaren duidelijk dat we hetzelfde wilden eten als aan de tafel naast ons en dat we daar een halve kilo wijn bij wilden drinken. Alles in dit land wordt per kilo verkocht, de wijn, de souflaki spiezen, het vlees, de vis, het brood en zelfs de nieuwe landvasten in de plaatselijke chandlery gingen per kilo over de toonbank.

Ntopia Kreata "Laphiaris" kan bijgeschreven worden in de erelijst van de echt bijzondere plekjes op de Pas de Deux website. Foto's van het restaurant zijn de volgende dag gemaakt en we hebben het adres en het telefoonnummer. Maar je hoeft niet te bellen voor een reservering ze maken gewoon plaats voor je en verstaan doe je ze toch niet. Een eettent vol met leuke mensen. Vandaag was de storm echt over. Zo zelfs dat er het grootste deel van de dag geen wind was. Nadat we afscheid hadden genomen van onze vrienden in Nea Marmaris gingen de zeilen wel omhoog, maar met uitzondering van het laatste uur van onze etappe naar de haven van Aliverion is motor niet uit geweest. Daardoor wel een aantal nog steeds niet afgemaakte klussen kunnen uitvoeren. Alle reddingboei lichten doen het weer. De landvasten hebben nieuwe takelingen aan de uiteinden. De veilgheidsuitrusting hangt nu op zijn plaatsen aan dek. Er slingeren geen onuitgepakte tassen meer in de kajuit en ook de meeste losse troep heeft een eigen plekje gekregen. Watermaker vol aan het werk, waardoor we volle watertanks hebben er weer lekker kunnen douchen aan boord.

Aliverion valt tegen. We wilden hier wat inkopen doen, maar er is niet eens een winkel. Wel in het eigenlijke dorp een paar km verderop, maar daar hadden we geen zin in. Bovendien scheen vandaag weliswaar de zon een groot deel van de dag, maar het is nog steeds erg koud in Griekenland. Zo koud dat er, op de toppen van de bergen op Evya, direct achter onze haven sneeuw ligt! We maakten er foto's van. Hopelijk zijn die gelukt.

We zijn nu 20 mijl van Chalkis, waar we voor vrijdag nacht door de brug willen zijn. Die brug draait alleen omstreeks middernacht, maar niet op vrijdag. Het weer laat zich vooralsnog gunstig aan zien. Wind mee uit het Zuiden. Niet te veel. Komende dagen nog wel veel wolken, maar de temperaruur lijkt te gaan stijgen naar 20+ graden. Op dit moment hebben we buiten 10 graden aan dek en dat was overdag niet veel meer.

We hebben niets te klagen, want overal is plaats voor ons, de uitzichten en de natuur zijn fenomenaal. Alle Grieken die we tot nu toe hebben ontmoet zijn aardig en we hebben het naar ons zin.

Michiel en Freek