Silivri

26 mei 2012
41 gr 04,3' Noord en 028 gr 14,5' Oost

De regen en wind van gisteren in Tekirdag zijn weer verdwenen. Vandaag is de wind naar het ZO gedraaid en waait zwak met een kracht van 2 à 3 bft. Onze koers is net Noordelijk van Oost en we kunnen een dag lang prachtig zeilen. Eindelijk zijn we weer eens helemaal een zeilboot. Knik in de schoot, zon aan dek en op de zonnepanelen, die hun werk opperbest doen. Een van de controllers van de zonnepanelen moest even tot de orde geroepen worden, maar die ging het na een paar eenvoudige handelingen met de schroevendraaier ook weer doen. En als de zon maar schijnt dan is onze energie huishouding geen probleem.

Onderweg worden we verrast met een school dolfijnen, maar ze zijn niet nieuwsgierig genoeg en blijven ons niet volgen. Toch blijft het leuk om gezelschap van te krijgen, al was het dit maal kortstondig. De KNZ&RV standaard, die bij ons op een eigen stok met draai mechanisme, van de top van de mast wordt gevoerd, is aan vervanging toe. De punt is er uit gewaaid en we hebben nog twee verse wimpels aan boord. Met wat DIY werk weten we de oude wimpel te vervangen door een nieuwe en van de mislukte hengel van vorig jaar maken we een nieuwe stok. Na een uurtje klussen staat alles er weer netjes op.

Ondanks de lichte wind leggen we de 35 mijl van Tekirdag naar Silivri in 7 uur af en om 4 uur 's middags maken we vast met de achterkant aan de kade, ons anker vooruit in de bodem van de haven, tussen een visser en een motorjacht. De lokale vissers helpen ons weer met het aannemen van de achterlijnen. Dat is tevens de geruststelling dat we niet op de plaats van een andere visser zijn gaan liggen die nog buiten aan het vissen is.

Silivri is een vissers haven die weggestopt ligt achter een paar grote handelspieren. De haven is toch tamelijk groot en vormt een mengelmoes van veel vissersboten, plezier jachten, drijvende restaurants, een dorp met veel toerisme, dus veel taveernes, theehuizen, bars, winkels, e.d. aan het waterfront. De kade loopt direct over in een groot plein die als een boulevard alles aan elkaar verbindt. De relatieve welvaart van Turkije is hier goed te merken. Het gaat goed met dit land. Het is hier goed toeven. Ook in Silivri.

Morgen koers naar de Bosporus en Istanboel!

Nel, Harmen en Michiel