Sinop

Sinop, 8 juni 2012

08:00 vertrokken uit Konakli Liman
log 56,54 NM in 9:00 uren
positie in Sinop 42 gr 01,4' Noord en 035 gr 08,9' Oost

Een schitterende zeildag. De wolken boven zee zijn helemaal weg. De zon schijnt onbarmhartig naar beneden. De zonnepanelen maken overuren. Wij zeilen vrijwel de hele dag voor de wind met de Yankee op de boom te loevert, de kotterfok tegen het slingeren voor de mast en als de wind in de loop van de middag weer boven de 20 knopen komt, gaat er een rifje in het grootzeil voor het comfort aan boord.

Sinop is een oud plaatsje op een schiereiland, Botzete Burnu, dat in zee uitsteekt. Dit is het meest noordelijke punt van Turkije aan de Zwarte Zee. Van hier uit is het maar 120 NM naar de overkant, waar het schiereiland van De Krim ligt, in de Ukraine dus. Van de weinige zeilers die de Zwarte Zee bevaren, kiest de meerderheid om hier over te steken, in Noordelijke of in Zuidelijke richting. Wij gaan van hieruit echter eerst nog een flink eind naar het Oosten, want we willen de hele Zwarte Zee rond varen.

In Sinop vinden we een mooie plaats met onze spiegel naar de kade en een anker vooruit in de havenbodem en we liggen prinsheerlijk. Het is een leuk stadje dat er gezellig uitziet met heel veel kleine winkeltjes, waarvan er veel min of meer hetzelfde verkopen, maar dan toch allemaal een beetje anders. Onze manieren om uit te drukken wat we willen hebben worden steeds beter en Jan en Hans slagen er in om bij de slager drie prachtige gefileerde rood lamsvlees te bemachtigen.

Dat wordt ons avondmaal en bij het avondlicht met alle thee en bierterrassen vol met publiek tegeover ons is het hier in Sinop heel goed toeven.

Morgen wordt een lange dag. 75 NM naar Samsun.

Michiel, Jan en Hans