La Traviata

Odessa, 16 juli 2012

Odessa is niet alleen een stad vol historie, maar is ook een culturele stad. De Opera is wereldberoemd, maar was jarenlang gesloten i.v.m. met een zich zeer langzaam voortslepende renovatie. Gelukkig werd dit prachtige gebouw in 2007 in volle glorie heropend. We hadden al op ons verlanglijstje staan om te proberen om een voorstelling bij te wonen. Doet er niet toe wat als we maar binnen komen.

Na de succesvol verlopen reparatie missie aan de motor, wandelden we eerst de Potemkin steps weer omhoog, via de Promorsky boulevard (i.e. de Ramblas van Odessa) langs het monumentale en prachtige stadhuis naar de schouwburg. De "baboeshka" aan de kassa sprak drie woorden Engels. Op het aankondigingsbord hadden we ontcijferd dat om 19:00 uur de voorstelling van La Traviata zou beginnen en we konden nog kaarten kopen. Geloof het of niet, maar voor 130 Grivni (13 Euro) de man hadden we stoelen in het midden van de grote zaal beneden, op ongeveer de 6e rij van de orkest bak. De plaatsen van 25 Grivni helemaal bovenin op het balkon vonden we een te geringe beloning voor onze inspanningen eerder op deze dag.

Woorden schieten te kort om te beschrijven hoe het was. Je bent in Odessa, niks bijzonders, toch? Wat ga je dan doen, naar de Opera, ja want iedereen raadt ons aan om dat te doen. Je kijkt wat er gespeeld gaat worden en je ziet La Traviata van Verdi. Hé, dat zou wel eens iets bijzonders kunnen worden. Je loopt naar binnen en je staat meteen in het midden van deze muzikale tempel. De voorstelling wordt gezongen in het Italiaans, logisch. De vertaling, in het Russisch, loopt mee in de lichtbalk boven het toneel. Daar heb je dus ook niks aan. Maar dat hoeft ook niet. La Traviata staat op zich. De voorstelling was meesterlijk. De zang van de solisten overweldigend, vooral van sopraan Larisa Zuyenko die de rol van Violetta Valéry, La dame aux Camélias, zong.

Zo rol je van de zee de haven binnen met een kapotte accu en zo zit je de avond van diezelfde dag in een van 's werelds mooiste opera gebouwen, naar een van 's werelds mooiste opera's te kijken en vooral te luisteren.

We hebben vanochtend lang uitgeslapen.

Michiel en Frouk