Bijna rond

29 juli 2012, 23:05 uur
positie 41 gr 31,1' Noord en 028 gr 42,6' Oost
Dat is op open zee 25 mijl ten NW van de Noord kant van de Bosporus.

Morgen is de cirkel van onze Ronde van de Zwarte Zee rond. De afgelopen dagen hebben we nog genoten van Bulgarije. Het "onbekende" land van de EG. Wij hadden het er erg naar onze zin. Na Nessebar waren we in Sozopol. Weer een leuke toeristische trekpleister, maar dit keer met een geheel andere uitstraling. Se sfeer in Nessebar lijkt op die in Volendam, maar Sozopol heeft veel weg van Enkhuizen op de dagen dat het daar kermis is. We zijn hier natuurlijk wel in een Oost Europees land, dus het ziet er wel anders uit. De sfeer is hetzelfde.

Na Sozopol voeren we de volgende ochtend 18 mijl naar het Zuiden, naar Tsarevo om uit te klaren. Tsareveo is ook een populaire vakantie bestemming, maar (nog) niet voor buitenlanders. De sporen van de vroegere "cultuur" achter het ijzeren gordijn, zijn hier nog duidelijk aanwezig. Het is een klein stadje. De typisch Russische appartement gebouwen (woonfabrieken) staan er nog verveloos te zijn en het beton verrot. Veel  winkels zijn dicht en zullen ook niet gauw meer open gaan. Boven de etalage van een modewinkel aan het centrale plein, staat nog het verveloze opschrift "Meubels" (in cyrillische letters).

Toch heerst er een opgewekte sfeer, met geïnteresseerde en behulpzame mensen. De vrouwelijke beamte van de immigratie dienst straalde toen ik haar antwoordde dat wij het zo naar onze zin hebben gehad in Bulgarije en dat we het een fijn land vinden.

We bleven maar een paar uurtjes in Tsarevo. Van onze laatste LEV's kochten we ijsjes en een paar flessen water. Overdag is het hier 35+ graden Celcius, ook op zee, ook aan dek en ook in de kajuit. Morgen verwachten we weer in Turkije te zijn. We varen al in de Turkse territoriale wateren.

Wordt vervolgd.

Michiel, Frouk en Wouter