Ronde van de Zwarte Zee voltooid

"STOP PRESS !"
------------------

Poyrazkoey, 30 juli 2012

Het is volbracht. Vanochtend vroeg om 03:50 uur plaatselijke tijd lieten we het anker vallen in de baai van Poyrazkoey, waar de Bosporus in de Zwarte Zee uit komt en waar we op 2 juni jl. om 08:00 uur plaatselijke tijd aan onze ronde om de Zwarte Zee zijn begonnen. Vandaag voltooiden we de ronde.

We legden in 59 dagen 1810 nautische mijlen af. Buiten mijzelf had de Pas de Deux ook vijf elkaar afwisselende opstappers aan boord. Te beginnen met Jan Dalhuisen en Hans Beyer. In Trabzon kwam Corien, echtgenote van Hans er bij. In Balaclava kwam Frouk Segaar aan boord, nadat Corien, Hans en Jan weer naar Nederland terug vlogen. Wouter Bergmann Tiest kwam er in Constanta bij, waardoor we vandaag met z'n drieën zijn.
We bezochten vijf verschillende landen in de volgorde Turkije, Georgië, Oekraïne, Roemenië, Bulgarije en weer terug in Turkije. Door gebrek aan medewerking van de Russen zijn we er niet in geslaagd om ook Sochi in de Russische federatie aan te doen. Een houding die de plaatselijke autoriteiten van deze stad, die in 2014 de Olympische winterspelen huisvest, onwaardig is.

We gebruikten 34 verschillende havens en ankerplaatsen en we waren 6 nachten op zee.

Het was een bijzondere ronde waar we met z'n allen een onvergetelijke ervaring aan hebben gehad.

We gaan nu nog een paar uurtjes slapen. Als het straks weer ochtend is, dan varen we, later vandaag, door de Bosporus naar Istanboel.

Michiel