Nisis Tilos en Nisis Symi

23 augustus 2012
Aankomst in Livadia op het eiland Tilos om 16:00 uur
positie 36 graden 25,0' Noord en 027 graden 23,1' Oost

Het werd weer een prachtige zeildag. In Griekenland kun je door het onbetrouwbare gedrag van de wind (gevolg van de warmte) maar weinig gebruik maken van spinakers en genakers. Gisteren maakte we al het feestje mee, dat we vrijwel de gehele route van Astipalaia naar Ay. Ioannis, surfend onder spinnaker konden afleggen. Vandaag deden we dat onder de gennaker. Ondanks dat we pas in de tweede helft van augustus zijn, lijkt de Meltemi het meeste kruit in de weken hiervoor verschoten te hebben. We hebben deze dagen te maken met Mistral (hoge druk boven de Balkan en lage druk boven Anatolië) uit het NW. Wel mooie wind, maar niet met het heftige karakter van de Meltemi. Helaas zullen we ook veel meer afwisseling krijgen. Perioden met heel weinig wind afgewisseld met stevige gradiënt wind uit het NW, die net zo als de Meltemi, overdag wordt aangewakkerd door de hitte boven de eilanden. Het is hier overdag nog steeds 35+ graden Celsius. Vooral in de loop van de middag, komt er dan niet veel initiatief meer in de man.

We hebben de schitterende zeildagen van vandaag en gisteren hier wel aan te danken. Ons vertrek uit Ay. Ioannis was vlot. We hoefden slechts de mooring te laten slippen en de zeilen te hijsen, na een verfrissende duik in het kristalheldere water van 25 graden Celsius. De haven van Livadia ligt aan de N kant van het eiland in een diepe baai. We zeilden dus om Tilos heen. We hadden geluk. Er lagen al vier jachten te wachten op een ligplaats en wij waren nummer vijf. De boot voor ons was een heel grote 50 voeter uit de USA en die paste er niet meer in. Er was nog net een gaatje voor onze 37 voet. Naast een spraakzame Welshman en een zeer bereisde Canadees uit Newfoundland. Gespreksstof genoeg. Tilos heeft een heel mooie, maar ook heel kleine haven. Geen superjachten, dus heel gezellig. We hadden alles. Internet, walstroom, een aardige havenmeester, dit maal eens geen lastige port police. Kortom Tilos werd een kolfje naar onze hand. We wandelden langs het toeristen strand, dat dezelfde gemoedelijke sfeer als de haven heeft. We stapten van het strand de zee in voor een zwemmetje en deden boodschappen bij de plaatselijke neringdoenden. Tilos, heel veel beter dan de grote populaire resorts, een aanrader dus.


24 augustus 2012
Aankomst in Symi om 16:30 uur
positie 36 graden 37,0' Noord en 027 graden 50,2' Oost

Als je Symi komt binnenvaren dan waan je jezelf op St. Barth in de Cariben. Veel mega jachten, een veelkleurig stadje tegen de flanken van de fjord aangebouwd. Een kade vol met modewinkels, terrassen, restaurants, bars en een verkeerschaos met brommers, taxi's en ander gemotoriseerd geweld. Een geweldige kermis, maar alles ontspannen (en dat is op St. Barth's niet het geval). Hier hoef je niets en kan alles. Ankeren is een beetje een probleem, want de baai is 20+ meter diep en je wil wel graag met je kont aan de wal. We voeren zo diep mogelijk de baai in, vonden een plekje voor ons anker waar het (maar) 11 meter diep was en lagen naast de Flyer, die nog immer onder Nederlandse vlag vaart. De steile straatjes en trappen langs de haven  nodigen uit voor een tocht naar boven om vooral de unieke foto te kunnen maken van de Pas de Deux in deze bijzondere haven. Dat is wonderwel gelukt. Het is even zoeken, maar dan heb je ook wat. Terug beneden werden we aangesproken door een Duitser uit Griekenland die in Istanboel woont en hier met zijn 50 voeter was. Wonderlijk genoeg een heel aardige vent, die ook nog eens onderhoudend kon vertellen. Na al deze ervaringen, was de energie om nog zelf te gaan koken niet meer voorradig. We zochten en vonden een rustig terrasje aan de waterkant, waar we de vissen met brood voerden en zelf een heerlijke Carbonara resp. kipfilet met citroen, verorberden. Er zijn te weinig van dit soort mooie dagen in een mensenleven, ook al konden we vandaag maar een paar maal kort zeilen. De meeste tijd stond de motor aan. Zelfs op een dag als vandaag kun je niet altijd alles in één keer hebben.

Michiel en Arjen