Onderweg naar Karpathos

26 augustus 2012, 16:30 uur Griekenland tijd.

We liggen nog 6 mijl voor onze bestemming op Karpathos. Het meest zuidelijke eiland van de Dodecanese voordat we oversteken naar Kreta. Morgen willen we eerst nog naar Kasos, net ten Westen van Karpathos. We zijn eigenlijk een hele dag vóór op ons vaarplan, maar dat is met opzet. Het kan hier in de Zuidelijke Dodecanese heel hard waaien. Als ware het een extra uitloper van de Meltemi of, zoals nu, de Mistral. Voor overmorgen wordt er voor de zeestraat tussen Rhodos en Kreta heel veel wind voorspelt. We willen nog naar Kasos, waarvan geschreven staat dat het het meest winderige eiland van Griekenland is. Het leek ons niet erg wijs om juist op de dag dat het hard gaat waaien, er voor te kiezen om dan het meest winderige eiland als bestemming te kiezen.

We hebben daarom besloten om Rhodos over te slaan en een dag eerder naar Kreta over te steken. We zullen de windverwachtingen goed in de gaten moeten blijven houden om te zien of onze timing juist is. Vandaag is in ieder geval prachtig. 47 mijl zeilen met een wind die precies half over stuurboord komt. Grootzeil, Yankee en kotterfok allemaal omhoog. alleen bij de kapen steeds even een reef erin om de vlagen op te vangen. Onder de luwte van het eiland Karpathos, valt af en toe de wind weg, maar daar hebben we gelukkig een motor voor en komen we straks aan met volle accu's. De haven die voor ons ligt wordt een verrassing. Alleen de pilot van de lokale autoriteit, Eagle Ray, maakt melding van een jachthaven. Alle andere beschrijvingen reppen slechts van een haven, die naar het Noorden open is, en die een kade voor visboten heeft. Eagle Ray deed er gelukkig een fotootje bij. We geloven hem maar. We zien het binnen het uur.

Morgen wordt het spannend. We willen naar de haven van Fry op het eiland Kasos. We varen dan ten Zuiden van Karpathos langs. Daar krijgen we waarschijnlijk de Mistral vol op de neus. 7 mijl daar tegenin, door de smalle en onstuimige Kasos Street. Wordt een avontuur, waar we wel zin in hebben.

Wordt vervolgd.

Michiel en Arjen