Onderweg naar Syracuas, Sicilië

18 oktober 2012, 10:00 uur MET
positie 37 graden 35,5' Noord en 020 graden 19,8' Oost
nog 243 NM te gaan naar Syracusa

Sind gisteren heeft het weer zich zeer verbeterd. Een groot Hogedruk gebied ligt over de Oostelijke Middellandse Zee. Het heeft er alles van dat we een week met heel mooi weer tegemoet gaan. Vrijwel geen bewolking, geen regen van enige betekenis, alleen ver ten Zuiden van ons nog  enige onweersdreiging en een matige wind tussen NW en NO. Ideaal voor onze oversteek. We zijn gisteren eerst nog naar Zakinthos gevaren, waar we diesel olie tankten en inkopen deden. De zeiltocht van 24 mijl liep als een zonnetje. Eerst nog een paar forse regenspetters, maar halverwege werd de lucht blauw, en ruimde de wind die ons op een precies bezeilde koers voor de haveningang bracht. We troffen daar wederom de Marianne met Marianne en Erik Plate. We hadden weer een zeer genoeglijke avond bij hen aan boord.

Onderweg besloten we om de uitstekende gelegenheid  voor  de oversteek naar Italië meteen te benutten en niet nog een dag op Zakinthos te blijven, c.q nog een bezoek aan de haven van Fiskardo te brengen op Ceffalonia, het eiland ten Noorden van Zakinthos in de Ionische Zee. We hebben weliswaar nog genoeg tijd over, maar "don't try your luck", was ons motto. Dus: "gaan met die banaan".

Vroeg op voor nog een paar boodschappen in de supermarkt. Gisteren gingen we, tegen beter weten in, zonder lijstje naar de winkel en dan vergeet je paar dingen, zoals dit keer het brood, de tomaten en extra Coca Cola. De haven heeft wel Wifi voor een internet verbinding, maar die deed het niet, zo vertelde de havenmeester ons, maar aan de kade was wel een intenetcafé met goede koffie en Wifi. Berichtje naar huis dat we vandaag vertrekken en om 09:00 lijnen los, anker op en weg. Op de Marianne heerst nog diepe rust.

We zetten onze horloges een uur terug. Onze Griekse beleefdheidsvlag wordt gestreken en we lopen ruim zes knopen met een bakstag wind ten Zuiden van Zakinthos langs. In lij van het eiland valt de wind vrijwel geheel weg en we moeten toch nog drie uren op de motor puffen. We hebben nu een Noorden wind van gemiddeld 10-11 knopen. We varen onder de grote Yankee, de kotterfok en het volle grootzeil met 6,5 knopen SOG (i.e. Speed over Ground). Als dit zo doorgaat dan zijn we zaterdag morgen bij zonsopgang al op Sicilië. We rekenen daar maar niet op, want in de loop van vrijdag neemt de wind af en draait naar recht van achteren. Dat zal ons nog wel wat vertragen. Voorlopig gaan we wel lekker een snel op ons doel af.


Michiel (die op wacht is) en Joost (die ligt te slapen)