Dwejra

Dwejra, 25 oktober 2012
36 graden 02,9' Noord en 014 graden 11,5' Oost

We liggen voor anker op een van de mooiste plekken op aarde. We liggen aan de Westkant van Gozo in een volledig door 25 meter hoge kliffen omgeven baai. Er zijn twee smalle openingen naar open water, met voldoende diepte om in de  baai te komen. De bodem is is zand en ca. 9 meter diep, dus ideaal om te ankeren. De wind komt uit het Oosten. Bij Westenwind als er deining staat op de twee smalle ingingen dan verandert Dwejra in een whirlpool, maar niet vandaag.

We zijn hier gisteren heen gevaren omdat we de ervaring van ankeren en de nacht doorbrengen in  de baai van Dwejra wilden meemaken en ook omdat Joost een arrangement maakte om, op een kwartiertje lopen van hier, te gaan duiken in het z.g. Blue Hole en de Inland Sea bij „Ras id Dwejra". In deze buurt bekend om het "Azure Window", een boogvormige rots in zee met een azuur blauwe zee er onder door. Vorig jaar waren we hier al met een auto, maar nu op eigen kiel met de Pas de Deux.

Joost maakte twee duiken met een instructeur van de duikschool en een Duitse man en vrouw als „buddy's". Het werd een groot succes, waardoor onze missie  naar Dwejra nog beter geslaagd werd.

Vannacht werd het nog spannend, omdat een zeer  zwaar onweer zich recht boven ons ontlaadde. Veel harde windvlagen uit allerlei verschillende richtingen, maar vooral met  heel veel water uit de hemel. Het regende zo hard, dat het water massief uit de lucht kwam vallen. We lagen echter goed en veilig en behalve dat er rond om ons heel veel natuurgeweld was, gebeurde er niets, behalve dat Michiel zijn kleding onder een openstaande dekventilator had gelegd, waardoor die kleddernat werd.

Ondanks dat de dinghy, vol geregend en wel nog achter de boot hangt, gaan we vandaag niet nog een keer aan wal. Duiken is er niet bij, want door het van de rotsen afgespoelde kalk is het zicht onder water heel beperkt geworden. Het water om ons heen kleurt crème wit. We gaan zo meteen het anker ophalen en zijn van plan om rond Gozo te zeilen naar Comino, een klein eilandje ten Zuiden van Gozo, waar de op alle toeristen folders vermelde „Blue Lagoon" is, waar we zullen ankeren, zwemmen, snorkelen, het onderwaterschip schoon maken en waar we ook de nacht zullen door brengen.

Morgen meer.

Michiel en Joost