Klaar om te vertrekken

Manoel Island Yacht Marina, 16 mei 2013


Gisteren is Frouk aangekomen op Malta en heeft haar intrek aan boord genomen. Alles ging vlot en dankzij de Tom Tom die ik uit Nederland heb meegenomen, konden we onze weg door de verkeerskermis op Malta prima vinden. Piet Kok is deze winter en ook gedurende de dagen dat we op het eiland verbleven, weer een goed huisvader voor de boot geweest. De enige storing die we niet hebben kunnen verhelpen is de boiler die niet meer elektrisch wil opwarmen. Voor heet water zullen we de rest van deze reis afhankelijk zijn van de motor, die via de warmtewisselaar de inhoud van de boiler op temperatuur kan brengen.


Aan het einde van de middag kreeg Frouk nog een snelle rondleiding door de smalle en steile straatjes en langs de monumentale gebouwen van Valetta. 's Avonds nodigden we Piet Kok uit voor een dankjewel en afscheidseten in Blue Creek Restaurant, ongeveer in het midden van de steile rotskust aan de ZW kant van Malta. Blue Creek Bar en Restautant, Ghar Lapsi, L/O Siggiewi (www.bluecreekmalta.com ).


Vannacht ging het, geheel volgens de weersverwachting, nog een paar uur heel hard waaien. Wind kwam recht van voren en de spiegel van de boot dreigde tegen de steiger te botsen. Achterlijnen opgevierd en met de twee mooringlijnen voorop de boot een meter van de kant getrokken. Daarna konden we weer rustig slapen, maar de wind gierde door de verstaging en we waren blij dat we in een haven lagen. Volgens het weerbericht was dit de laatste harde wind voordat een periode van veel rustiger weer begint. Het weer voor onze oversteek naar Lampedusa en vervolgens naar Tunesië (een kleine 200 mijl in twee etappes) zier er dus gunstig uit.


We vertrekken hier rond het middaguur en gaan hopelijk nog even voor anker in de fascinerende Blue Lagoon van het eiland Comino (een klein eiland tussen Malta en Gozo in). Daar koken we ons avond potje en in principe nog voor het duister van de nacht invalt varen we de open zee op om 100 mijl verder naar het Westen op Lampedusa aan te komen.


De volgende posting op de website kan dan hopelijk daar vandaan komen.

 

Dankzij het knip en naaiwerk van Frouk waait de erewimpel van de KNZ&RV fraai van de top van de mast van de Pas de Deux. Precies passend op de vlaggestok die ik, twee jaar geleden, van mijn mede erelid Cees Kurpershoek heb gekregen.


Michiel en Frouk