Minorca is voorlopig niet haalbaar

Porto Malfatano, 30 mei 2013


Vandaag zijn we er vroeg bij. Anker om 07:00 omhoog en de baai uit. Het weer ziet er rustig uit en voortekenen lijken goed. Om Kaap Teulada heen varen we het open water weer op. De wind is 4 bft en NW. Behalve de richting is dat wel OK. Het is niet erg als we wat zuidelijker koers aanhouden, want daar gaat het minder hard waaien, althans dat is de verwachting. Maar na een uur of vier varen krijgen we de volgende informatie:
= we zullen de hele afstand van 220 mijl tegen de wind moeten varen.
= Ondanks dat er weinig wind is vanochtend, staan er al wel (of nog steeds, zo je wil) golven van 2 à 3 meter, die we ook tegen hebben.
= We ontvingen een weersverwachting, waarin ons window, waarin we ten minste geen harde tegenwind zouden krijgen, een hele dag korter was geworden.
= Ondanks dat er vanochtend weinig wind was, maakten we, op zeilen en motor samen, toch maar weinig voortgang.
= Het zou een lijdensweg zijn geworden, met een ongewis einde. Niet alleen mijn intuïtie, maar ook mijn verstand zei, dat we hier niet mee door moesten gaan.

We versturen een bericht aan Mariska en Wendelien, met de bovenstaande inhoud, dat we ze helaas niet op al 3 juni in Mahón  zullen treffen, maar een paar dagen later. Die pakken dat gelukkig sportief op. Het zijn immers top roeisters en ze begrijpen het gelukkig.

Wij gaan dus toch naar Portoscuso. Ondanks dat er heel erg slecht weer in het verschiet is, wordt het een mooie zeiltocht. Vlak achter Isla San Pietro, hebben we net op tijd de zeilen er af, want er trekt een enorme onweersbui over het eiland en voor onze boeg langs. Het begin van een periode met heel veel wind en in de eerste dagen ook regen, doordat er een uitdiepend front over dit deel van de Middellandse Zee trekt. Het houdt kennelijk nog lang niet op. Het is koud, nat en het waait onafgebroken hard in de Middellandse Zee. Maar aan de Côte d'Azur is het nog véél erger. Om vijf uur 's middags zijn we in Portoscuso. Van Porto Malfatano naar hier was het toch nog ruim 44 mijl varen. Portoscuso is niet bepaald een bruisend oord. Er is eigenlijk geen pest te doen. Maar de havenmeester is aardig. Die spreekt alleen ITA. Er is een douche met muntjes. 30 sec. warm water per muntje. Voor 2 Euro kopen we er twee en krijgen er wel drie van de havenmeester.  Er is een hotel met Wifi en, meevaller, je kunt daar lekker eten. Belangrijkste is dat we een veilige ligplaats hebben en in dat opzicht voelen we ons gerust en niet meer onzeker.

Michiel en Frouk