25 mijl voor Minorca, Mahón

5 juni 2013, 07:30 uur MET

We hebben tot nu toe een goede overtocht gemaakt vanaf het eilandje San Pietro bij Sardinië. De eerste helft was vooral door de ruwe zeegang, als gevolg van de harde Mistral in de voorgaande dagen, soms zwaar. Veel water over dek, veel gestamp en daardoor een moeilijke voortgang. De wind kwam zoals verwacht uit het NW, dus tegenwind, maar was niet overdreven hard. we begonnen met één rif in het grootzeil en met de kleine yankee voorop. Dat bleek de gepaste zeilvoering te zijn en gisteren kon aan het eind van de nacht het rif er uit en hebben we zowaar ook nog enige tijd kunnen zeilen, zonder dat de motor er bij moest staan om ons op koers te houden.

We zijn nu aan het einde van onze tweede nacht op zee en we hebben beide goed kunnen slapen. Gisteren avond was het rustig genoeg, zodat we, ondanks dat we toen nog steeds hoog aan de wind voeren, een mooie maaltijd konden koken. Vannacht is de wind helemaal gaan liggen en daarna 180 graden gedraaid. Er is niet veel wind meer over, maar wat we op dit moment hebben, komt recht van achteren.

We bleven tijdens deze overtocht niet helemaal verschoond van problemen. De stuurautomaat weigerde twee maal dienst. Oorzaak waarschijnlijk een slechte alignering van het elektronische kompas. We hebben midden op zee een procedure uitgevoerd om het kompas opnieuw te compenseren en opnieuw te aligneren. Vanochtend was het weer mis. Alle functies één voor één getest en alles lijkt goed, ook alle contacten aan de stuurcomputer met de hand aangedrukt en hij doet het weer normaal. Geen eureka, want het blijft een raadsel.

We verwachten rond het middaguur in Mahón aan te komen, waar we Mariska en Wendelien aan boord zullen nemen. Die wachten daar al twee dagen op ons. We hadden via e-mail en SMS al contact en ze meldden ons al dat ze het daar zeer naar de zin hebben, ook al is de PdD twee dagen te laten.

Wordt vervolgd.

Michiel en Frouk