Door de straat van Gibraltar

Barbate, 2 juli 2013

Gisteren kwamen we plat voor de wind door de straat van Gibraltar. Het werd een spectaculair ritje. De verwachting was dat we een rustige doortocht, met nooit meer dan hooguit 20 knopen wind, zouden hebben. De passage bij Tarifa, waar de straat op zijn smalst is, maakt haar slechte reputatie waar. Voor de zekerheid hadden we toch maar een rifje gezet en de yankee op de boom, half ingerold te laten. Vlak na Tarifa, werd het bal. Ruk winden tot ruim 37 knopen wind en we liepen fluitend uit het roer. Veel te veel zeil en de stuur automaat trok het niet meer. Grootzeil geheel gestreken en we liepen gedurende een uurtje nog een snelheid van 6,5 knopen door het  water met alleen het kleine kotterfokje voor de mast als zeil omhoog.. De zee was wild, door het onregelmatige getij. Na uur werd het weer wat rustiger en op alleen twee voorzeilen liepen we om 7 uur Barbate binnen.

Hoewel foto's stilstaande beelden zijn, plaatsten we toch een paar plaatjes van onze passage bij Tarifa in een nieuw album op deze website. Het bleef wel alsmaar mooi weer, maar als je in een half uur de barometer van 1010 naar 1008 Mb ziet vallen en als ook het zicht zich beperkt tot hooguit 3 mijl, dan begin je toch even na te denken. Totdat je jezelf herinnert: Oh ja, dit is de Straat van Gibraltar". Zo hoort dat hier.

We staan nu op het punt om hier uit te varen. Snel bezoekje aan Club Nautico, voor een kop koffie en een Wifi aansluiting. Vandaag aan het einde van de dag willen we in Cadiz ziijn, waar we een ligplaats hebben gereserveerd in de Puerto America op loopafstand van het trein- en busstation. Handig voor de wisseling van de wacht met Freek en Wouter.

Michiel en Freek