Portimao en Baleeira

9 juli 2013


Vandaag een dag met een dubbele agenda. Enerzijds willen we ons met de voorzieningen in de zeer goed geoutilleerde zeilsport haven van Portimao zo goed mogelijk voorbereiden op wat ons te wachten staat als we langs de W-kust van Portugal in Noordelijke richting varen. Anderzijds willen we ook vandaag zo ver mogelijk richting Kaap Sao Vicente varen om onze etappe naar Sines, de eerste redelijke overnachtingsmogelijkheid op de W-kust van Portugal, niet al te lang te maken. We willen gaan ankeren bij de vissersplaats Baleeira, als het ware in de schaduw van Cabo Sao Vicente. De PdD was daar als eens in 2005, het jaar waarin we samen met de Kerewin van Peter Elmers opvoeren.


De naam en het adres van de scheepswerf, die we gisteren bij het havenkantoor van de marina kregen ligt aan de andere kant van de rivier en om de kreupele schroef van de bijboot niet onnodig op de proef te stellen, gaan we met de PdD naar de werf toe. Het blijkt in de visserij haven te zijn. We meren af naast een vissersboot en gaan te voet naar de werf. Dat blijkt een goede greep. We kopen een nieuwe schroef voor het BB motortje, een nieuwe harp voor het anker en we hebben een zeer nuttig gesprek met de hoofd engineer van de werf (Volvo Penta dealers) over enige eigenaardigheden aan onze motor, waar we geen verklaring voor konden bedenken. Deze website is geen plaats voor technische details, maar we gingen geheel tevreden en gerustgesteld terug naar de boot. Om half twaalf lieten we Portimao weer achter ons, op weg naar Baleeira.


Onderweg nog het cadeautje van een mooie lopende ZO wind, die ons met Gennaker en al "Flying"naar Baleeira voerde. Onderweg nog wat slalom werk rond enige niet gekarteerde Fish farms, maar we zijn eer inmiddels bedreven in geworden om die ruim van te voren te spotten. Het was nog een beetje spannend of we wel een goede ligplaats zouden kunnen vinden. De walkanten en pieren van Baleeira zijn ongeschikt om aan vast te maken. De haven is open naar het Oosten. De 2 meter hoge swell kwam uit het ZO. Dat kon wel eens een onrustig nachtje worden. Niets was minder waar. we vonden een heel mooie ankerplaats vlak naast de moorings van de visbootjes, op voldoende diep, maar niet te diep, water. En we lagen prins heerlijk. De nieuwe schroef hebben we onderweg onder het BB motortje gezet. Op de kant vonden we een Supermarkt die in al onze noden kon voorzien en hoog op de klif boven de haven was een terras met een fantastisch uitzicht over de haven, de baai, de PdD en de natuur van deze schitterende omgeving. Gewoon adembenemend mooi. Gelukkig schonken ze op dat terras ook gekoeld tapbier. Dus onze dag was goed. Ook de transfer van de tassen met onze inkopen verliep heel vlot. Wouter maakt met kalkoen, speklapjes, verse groenten en aardappeltjes een diner dat niet misstaan zou hebben in een klasse restaurant. Onze dag was weer goed.


Michiel, Wouter en Arjen.