Hemelsbreed nog 350 mijl van de thuishaven

Voorbij Start Point
9 augustus 2013, 11:23 uur BST

We varen momenteel langs Startpoint, een van de markante kapen aan de Zuidkust van Engeland, ongeveer halverwege Salcombe en Dartmouth in Devon. We zijn onderweg naar Dartmouth, waar we een afspraak hebben met Kevin Pyne en Clare Thorpe, al vele jaren goede vrienden van het gig roeien. We gaan altijd bij hen langs, als we langs de kust van Devon varen. Zo ook deze keer. We blijven hier twee dagen. Morgen kunnen we hopelijk onze dag beginnen met een echt Engels ontbijt bij Alfresco en daarna willen we met z'n vieren de River Dart op gaan.

Gisteren waren we in Salcombe waar we met onze neus in de boter vielen, want het was daar Regatta Week. De hele week manifestaties met roeien, zeilen, zwemmen en de stad is vol met feestende mensen, zowel toeristen als de locale bevolking. Afgezien van Regatta Week is Salcombe een van de parels aan de Engelse Zuidkust. Het stadje ligt als het ware tegen de Westelijke oever van de lange smalle Salcombe Bay, die diep het land in gaat. Het is een watersport gebied van de eerste orde. De baai wordt beschermd door een ferme Sand Bar, die bij laag water, maar een smalle en doorvaart tot de baai open laat. Wij kwamen er gisteren met laag water aan dat werd dus pin point navigatie. Eenmaal in de baai vouwt het landschap zich als het ware open. We kregen een mooring aangewezen, die we deelden met twee andere schepen. Gisteren avond was ook het grote vuurwerk wat er bij hoort. We lagen eerste rang. Het vuurwerk werd afgestoken van een ponton dat op minder dan 100 meter naast ons lag. Gelukkig wel net benedenwinds. Het was een groots en indrukwekkend lichtspel dat zich precies boven de mast van de Pas de Deux afspeelde.

Terwijl we vandaag aan het varen zijn, maken we plannen voor de komende dagen. Zondag zullen we waarschijnlijk de Engelse Zuid kust verlaten en van Dartmouth oversteken naar Alderney. Onze route zal dan verder lopen via de Seine baai en langs de havenplaatsen aan de Franse en Belgische kust. Maar vandaag en morgen gaan we eerst plezier maken op en aan de River Dart met Kevin en Clare.

Michiel en Freek

8 augustus 2013, onderweg naar Salcombe


We zijn vandaag op weg naar Salcombe in Devon en zijn zojuist langs Plymouth gevaren. We schatten dat we tussen 14:00 en 14:30 in Salcombe aan zullen komen. Als we daar zijn, dan is de Pas de Deux, helmelsbreed gemeten, of zoals de Engelsen zeggen "As the crow flies", nog 350 zeemijlen van onze thuishaven in Muiden. Het aantal in werkelijkheid af te leggen mijlen zal weliswaar groter zijn, maar onze thuishaven komt, figuurlijk gesproken, gaandeweg "in zicht". Op zaterdag 24 augustus, in de loop van de middag hopen we bij de KNZ&RV aan te komen. De Pas de Deux is dan ruim 28 maanden buiten haar thuishaven geweest.

We willen onze thuiskomst vieren en dat doen we graag bij de Pampusbar op de haven in Muiden met familie, vrienden en andere supporters vanaf 16:00 uur. Alle bezoekers/lezers van de website van de Pas de Deux, inclusief allen die, langere of kortere tijd, aan boord waren, zijn bij deze uitgenodigd om met ons tussen 16:00 en 17:00 te komen proosten op onze, alsdan hopelijk voorspoedige, thuisvaart.

Ondertussen zullen we de buitenwereld via deze website op de hoogte blijven houden van onze laatste twee weken van de reis van de Pas de Deux die op 20 april 2011 in Muiden  is begonnen.

Zegt het voort.

Michiel