Weer thuis

Muiden 25 augustus 2013

Gisteren, zaterdag 24 augustus, om half vier in de middag, voeren we tussen de havenhoofden van Muiden naar binnen en maakten we vast bij de KNZ&RV, de thuishaven van de Pas de Deux. Daarmee kwam onze reis door de Middellandse Zee en de Zwarte Zee tot een goed einde.

We vertrokken op 20 april 2011. In dat jaar voeren we 5100 zeemijlen. We waren 124 dagen onderweg. Op 26 oktober, 190 dagen na ons vertrek uit Nederland, ging de Pas de Deux op de wal, om te overwinteren op het droge, in Kilada op de Oostelijke Peloponnesos in Griekenland. Achtereenvolgens bezochten we de Isles of Scilly, de Noordkust van Spanje, de Algarve, Gibraltar en in Spanje de Costa's del Sol en Blanca, daarna de Balearen, Corsica, Elba, Sardinië, Sicilië, onder langs de voet van de Italiaanse Laars, Ionische Zee, Kanaal van Korinthe en de eilanden in de Saronische golf ten Zuiden van Athene.

In 2012 zetten we onze reis voort op 6 april vanaf Kilada. We legden in dat jaar 4312 zeemijlen af in de 116 dagen die we onderweg waren. We voeren via de Egaeische Zee naar de Dardanellen en via de Zee van Marmara naar Istanboel. We voeren tegen de richting van de wijzers van de klok in, rond de Zwarte Zee. We bezochten alle landen die aan de Zwarte zee liggen, behalve Rusland, waar we geen overeenstemming met de havenautoriteiten van Sochi konden bereiken. Terug vanaf Istanboel langs Troje aan de Dardanellen. Via de Dodecanese eilanden naar Kreta (waar we de boot een volle maand parkeerden om zelf in september in Nederland te zijn). Langs de Noordelijke kust van Kreta naar de Westkant van de Peloponnesos, Zakinthos, Sicilië en Malta. Op 28 oktober ging de boot bij een werf op Malta weer op de kant om te overwinteren.

In 2013 was ons reisdoel de thuishaven van de Pas de Deux in Nederland. We begonnen op 10 april met de tewaterlating op Malta. We waren tussen die dag en 24 augustus 79 dagen onderweg op het water. Over de grond gemeten legden we 3350 zeemijlen af. Onderweg vanaf Malta bezochten we Lampedusa, Tunesië, Sardinië, de Balearen, de Spaanse Costa Blanca, op de Noordkust van Afrika de Spaanse enclaves, Melilla en Ceuta, Gibraltar, de Algarve en de havenplaatsen aan de Westkust van Portugal. We staken de Golf van Biskaje over van La Coruna naar de Isles of Scilly. Langs Cornwall, Devon, Alderney, Normandië en de Belgische kust bereikten we jl. zaterdag de thuishaven, Muiden.

Onze thuiskomst was weer een feest, waardoor eens te meer de stelling werd bewezen dat thuiskomen veel leuker is dan vertrekken. Eigenlijk is de thuisvaart, het bereiken van de eigen thuishaven, het leukste moment van allemaal. Veel familie en vrienden en ook enige mensen met wie we samen waren opgevaren en/of die we onderweg hadden ontmoet waren naar Muiden gekomen om het welkoms drankje met ons te delen. Het was een waardig slot van een gedenkwaardige reis.

Met veel dank aan Joost Bicker Caarten, Frouk Segaar, Peter Kendjian, mijn echtgenote Angèle, Wouter Bergmann Tiest, Jan Dalhuisen, Mariska Hooijmans, Wendelien Wijsman, Freek Emich, Harmen en Nel Ament, Hans en Corien Beyer, Arjen Duijve, Peter Schaling en Sabeth Grabowsky, die allemaal voor kortere of langere tijd, eenmalig of meermalig, aan boord  waren en meevoeren en daarmee mij en de Pas de Deux hebben geholpen om deze reis en de belevenissen onderweg te volbrengen. Niet te vergeten ook veel dank aan Tjabien Wissenraet die alle jaren in Nederland de Pas de Deux website heeft bij gehouden, waardoor we onze avonturen met velen hebben kunnen delen.

Michiel