In memoriam Jean Derschow

In memoriam Jean Derschow

Op 23 augustus 2013 is in zijn woonplaats Lorgues, Zuid Frankrijk, Jean Derschow overleden.

Jean was samen met zijn vrouw Anneke van 1989 tot en met 1995 mede eigenaar van de Pas de Deux. In die jaren maakten wij, als in een "pas de deux", met Jean en Anneke veel bijzondere zeilreizen. Zo voeren wij al in 1992 naar St. Petersburg. Door onze vakanties op elkaar af te stemmen, konden wij ook andere verre bestemmingen opzoeken, die voor andere zeilers meestal niet haalbaar waren in een, voor werkende mensen normale, vakantie van 3 à 4 weken. Oorspronkelijk was de afspraak tussen ons dat wij na 5 jaren het aandeel van Jean in de boot zouden overnemen. Wij hielden het 6 jaren met elkaar vol. Na Jean zijn laatste zeilreis op de Pas de Deux naar Cornwall en Devon, droeg Jean zijn aandeel aan ons over. Jean en Anneke waren inmiddels verhuist van België naar Zuid Frenkrijk. Onze vriendschap bleef en Jean en Anneke bleven enthousiaste volgers van de zeilreizen van de Pas de Deux in de jaren daarna.

Ironisch genoeg overleed hij de dag voor de succesvolle thuisvaart van de Pas de Deux in Nederland. Jean zij gezondheid ging in de afgelopen maanden hard achteruit. Zo hard, dat Anneke, bij haar zorgen voor Jean verzuchtte: "Je zult zien terwijl de Pas de deux thuisvaart, dat Jean uitvaart". Nog op zijn ziekbed bleef Jean geboeid door de verslagen en reisverhalen die Anneke hem voorlas. Waar hij van harte van genoot al ging dat ook met emoties gepaard. Zelf werd ik over Jean zijn verslechterende gezondheid ingelicht door Francis en Lin Roelofsz. Zij waren met hun boot steigergenoten en vrienden van onze vereeniging, de KNZ&RV in Muiden. Inmiddels wonen zij ook in Lorgues en zijn bevriend geraakt met Jean en Anneke. Dankzij zijn tegenwoordigheid van geest, was het mogelijk om nog persoonlijk contact met Jean te hebben, ook al waren dat maar enkele woorden door de telefoon, terwijl de Pas de Deux nog op zee was. Ik ben Francis daar dankbaar voor. Jean zijn crematie was op vrijdag 30 augustus. Door de gastvrijheid van Francis en Lin kon ik daar gelukkig bij aanwezig zijn. Ik heb opnieuw kunnen voelen hoe belangrijk de jaren, waarin wij een fantastische boot samen uitzochten, kochten, aanschaften en intensief hebben gebruikt, voor ons allebei zijn geweest. Jean rust in vrede. Zijn nagedachtenis blijft aan boord.

Jean was op zijn ziekbed bijzonder geroerd door een gedicht dat Kevin Pyne voor de Pas de Deux schreef tijdens ons laatste bezoek met de boot aan Dartmouth: 

 Sea Friends

There are friends come over the water
To say their warm friendly hello’s
Yet they are wonderers always
Who stay just long enough?
Before yet again it’s time
For them to set sail and go.

There are friends come over the water 
Each is a lover of the sea
Adventurers who want to see
This world in which we live
In all its wealth of possibilities.

They will go again with the warming morning 
As all whom sail must go
For to those who seek adventure
Must pick up the wind
So as they may go, Where they need to go.

Dartmouth, August 9th 2013

Kevin Pyne

 

 

 

 

 

 

Michiel en Angèle Poulie